MEKSİKA

Mexico City Gezi Rehberi

Mexico City Gezi Rehberi

Eski uygarlıklara meraklı biri olarak Meksika her zaman benim ilgimi çeken bir rota olmuştur. 2015 yılında yaptığımız Cancun seyahatimizde Mayaların izinden yürümüş, onları daha yakından tanıma fırsatı yakalamıştık. Tarihi, kültürü, doğası  kadar yemeklerine de hayran olduğumuz bu ülkede istikamet bu sefer Mexico City ve Aztekler.

MEXICO CITY’YE ULAŞIM

Bizim gittiğimiz 2019 şubat ayında henüz Meksika’ya Türkiye’den direk uçuş olmadığı için (Temmuz 2019 itibarı ile THY’nin İstanbul-Cancun seferleri başlamıştır) biz ilk olarak THY ile Miami’ye gittik. Uçağımız akşam saatlerinde Miami’ye indiği için bir gece burada konaklayıp, ertesi gün American Airlines’ın sabah uçuşuyla yaklaşık 3 saatlik bir yolculuk sonrası Mexico City’ye geldik. Buradan Historical Center’daki  otelimize taksi ile gittik.

Havaalanında birçok taksi firmasının ofisi var. Parayı oraya peşin ödeyip, sizi yönlendirdikleri taksi durağından aracınıza biniyorsunuz. Dolaştırdı, yolu uzattı derdi yok. Yalnız bunu yaparken birkaç firmadan fiyat almanızı öneririm. Zira Historical Center için ilk gittiğim firma bana 350 peso fiyat verdi. Ben daha önce yaptığım araştırmalardan fiyatın 230-250 peso civarı olduğunu okumuştum. Sonunda gittiğim 3.firmadan 250 peso fiyat alıp paramı ödedim ve firmanın araçlarının olduğu durağa giderek aracımıza bindik. Yaklaşık yarım saatlik bir yolculuk sonrası otelimize geldik.

Yeri gelmişken söyleyeyim, Mexico City’de taksiler biraz bakımsız. Biz daha sonra Amerika’da sıkça kullandığımız Uber’in burada da gayet güvenli olduğunu öğrenip heryere Uber ile gittik. Zaten sonra da gördük ki Uber yerli halk tarafından da  oldukça yaygın kullanılıyor. Taksiye göre hem daha hesaplı hem de daha konforlu ve temiz. Aklınızda olsun;)

Not : Ekim 2019 itibariyle Meksika’da da Uber’e yönelik eylemler olmaya başladı. Meksika’da binlerce taksici Uber’i protesto etti. Hatta ülkedeki Ulusal Güvenlik Muhafızları, Uber bünyesindeki araçların kullanılmasını engellemek amacıyla havaalanlarında nöbet tutmakla görevlendirildi. Sizin gittiğiniz dönemde durum ne olur bilemem, önceden araştırmanızda fayda var.

MEXICO CITY GEZİLECEK YERLER

ZOCCALO MEYDANI

Zoccalo Meydanına (Kraliyet Meydanı) Mexico City’nin kalbi diyebiliriz. Otelinizi seçerken bu meydana yakın otelleri tercih ederseniz, ziyaret edeceğiniz bir çok yere yüyüyerek gidebilirsiniz.

Aztekler döneminde de törenlerin yapıldığı bu meydan, Moskova Kızıl Meydandan sonra Dünyanın ikinci büyük meydanı olarak bilinmekte olup, Unesco tarafından koruma altına alınmıştır.

Meydanda dev bir meksika bayrağı dalgalanmakta

mexico city gezi rehberi 0

Bunun yanısıra meydan birçok gösteriye de ev sahipliği yapıyor. Yöresel kıyafetleri içinde azteklerin dansını izlemek oldukça keyifliydi.

METROPOLITAN KATEDRALİ – Giriş Ücretsiz

Yapımı 300 yıl süren bu katedral, İspanyollar tarafından Aztek tapınakları yıkılıp, onların taşları da kullanılarak yapılmış. Latin Amerikanın en eski ve en büyük katedrali olan bu yapının içinde dünyanın en büyük kilise orgu ve siyah isa heykeli var.

mexico city gezi rehberi 1

Siyah  İsa Heykeli: Bunun biri daha gerçeğe yakın diğeri daha mitolojik  iki hikayesi var.

1-Heykel abanoz ağacından yapılmış olduğundan zamanla kararmış.

2-Mitolojik hikayeye gelirsek, bir rahip hergün gelip İsa heykelinin ayağını öpermiş. Bu rahibe düşman başka bir rahip heykelin ayağına zehir sürmüş. Ertesi gün rahip öpmeye geldiğinde heykel geriye çekilmiş ve kararmış. Fazla uçuk görünse de heykele baktığınızda bu hikayeyi düşünüp, hayal etmek eğlenceliydi.

TEMPLO MAYOR MÜZESİ

Pazartesi günleri dışında 9:00-17:00 saatlerinde açık. Ücret:70 Peso.

Pazar günü Meksikalılara ücretsiz olduğundan belki kalabalık olabilir. Programınızı yaparken bunu göz önünde bulundurun derim.

Bu antik tapınağın kalıntıları 1978 yılında bir elektirik firmasının çalışanlarının yaptığı kazılar sırasında tesadüfen bulunmuş. Tenochtitlan, Aztek Başkentinin en büyük ve önemli tapınaklarından. Ayrıca Tenochtitlan büyük piramidine ev sahipliği yapmakta. İşte bu müzede bu tapınaktaki eserler sergilenmekte. Tapınak ise şehrin biraz dışında kalıyor. Teotihuacan Antik Kenti için satılan turların bazıları bu tapınağı da kapsıyor, bilginize.

mexico city gezi rehberi 2

Bu müze 8 sergi salonuna sahip. İki bölüm var. Güneydeki bölüm, savaş tanrısı Huitzilopochtli’ye kuzeydeki bölüm ise tarım tanrısı Tlaloc’a ithaf edilmiş.

MURALES DE DİEGO RİVERA EN LA SECRETARİA DE EDUCATİON PUBLİCA

(Calle Republica de Argentina 28.Templo Mayorun arka tarafına düşüyor) Giriş ücretsiz, Kayıt için kimliğinizi  bırakıp,turist kartı alıyorsunuz o kadar.

Meksikalı ünlü ressam Diego’nun  resimlerinin bulunduğu Milli Eğitim Bakanlığı Binası.

Diego Meksika Devrimini, kapitalist sömürüyü, binanın duvarlarına resmetmiş. 3 katlı binanın koridorları büyük bir bahçeye çıkıyor. Burası beni en etkileyen yerlerden oldu. Tabi ki bunda Meksika’ya gitmeden önce Frida filmini tekrar izlemenin payı büyük. Hani Frida resimlerini göstermek için Diego’yu ziyaret ediyor bu sırada Diego  büyük bir binanın duvarına resim çizmekle meşgul ya, İşte o bina burası.

Her resmin detaylarını incelemekten ve hikayesini okumaktan büyük keyif aldım.

mexico city gezi rehberi 3

Mesela bu tablodaki figürler, Rivera’nın siyasi inançlarını tuval üzerine aktardığının bir örneği. Meksika Kominist Partisinin aktif bir üyesi olan Rivera, Arsenal isimli bu tablosunda Frida’yı devrimci askerlere silah dağıtırken resmetmiş.

ULUSAL SARAY

Hergün 9:00-17:00 arasında ziyarete açık olan bu saraya giriş ücretsiz. Girişe kimliğini bırakıyorsun o kadar.

Meksikanın bağımsızlığını kutlamak için her 15 eylülde gece yarısı Meksika Başkanı sarayın balkonundan zile basar ve Viva Mexico (Yaşasın Meksika) diye bağırır, meydanda toplanan halk da ona karşılık verirmiş.

mexico city gezi rehberi 5

Arkamdaki büyük resimde ressam Diego Rivera, Azteklerden İspanyollara, Fransızlardan ihtilale kadar ki tüm Meksika tarihini resmetmiştir. Bu resimde Aztek efsanesi olan ağzında yılan tutan kartal da yer alıyor.

Sarayda ayrıca ünlü ressam Diego Rivera’nın 1929-1952 yılları arasında yaptığı birçok farklı duvar resmi de bulunmakta.

PALACİO DE BELLAS ARTES

Müzeye giriş 70 peso

Meydanın batısında Francisco 1.Madero Caddesinden boylu boyunca yürürseniz Palacio de Bellla Artes’e (Güzel Sanatlar Sarayı) ulaşırsınız. Trafiğe kapalı bu cadde üzerinde bir çok cafe ve döviz bürosu var.

mexico city gezi rehberi 5

1932 yılında inşa edilen bu  yapı şehrin önemli sanatsal etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Müze bölümünde yine Diego Rivera başta olmak üzere David Alfaro Siquerios, Rufino Tamayo gibi ünlü duvar ressamlarının eserleri var. Çevresinde hediyelik alabileceğiniz bir pasaj ve Alameda Central Park var. Akşamları ortamı güzel. Fırsat bulursanız  Halk Lorica Dans gösterisine gidin. Konser salonunda bulunan, iki volkanlı bir Meksika vadisi görüntülü ünlü cam perde 1.000.000 dan fazla mozaik yanar döner cam kullanılarak yapılmış. Maalesef biz gittiğimizde konser salonu tadilatta olduğu için görme fırsatımız olmadı.

Pazartesi günleri gezilecek yerlerin çoğu kapalı olduğu için ilk önce hop on hop off larla  şehri gezmeye karar verdik. Yalnız sonradan okuduğumuz yorumlar ve gözlemlerimiz sonucu bundan vazgeçtik çünkü 29 milyonluk nüfüsuyla dünyanın Tokyo’dan sonra en kalabalık metropolü olan bu şehirde tahmin edeceğiniz gibi hop on hop off larla gezmek keyiften çok işkence olacaktı. İyi ki de öyle yapmışız . O nedenle bu günümüzü Xochomilco’ya giderek değerlendirmeye karar verdik.

XOCHOMİLCO – Azteklerin Yüzen Bahçeleri

İsmi ‘çiçekli yer’ anlamna gelen Xochomilco, Venedik gibi kanallar üzerine kurulmuş. 14.YY da bölgeye gelen Aztekler, adacıklar arasına köprüler yapmış, bahçeler kurmuş, tarlalar oluşturmuş.

Buraya giderken toplu taşıma kullanmak isterseniz öncelikle metroyla Tasquena’ya gitmeniz gerekiyor. Oradan bir üst kata çıkıp (metrodan hiç dışarı çıkmadan) hemen sağa dönünce Xochomilco’ya giden troleybüsler var. Son durak Xochomilco.

mexico city gezi rehberi 7

Troleybüsle giderken çok güzel manzaralar göreceğimiz keyifli bir seyahat olacağını okumuştuk ama yanılmışız. Tıklım tıklım olan araçta giderken keyif almayı bırak oturduğumuz halde işkence çektik. Tekrar gidecek olsam Uber’i tercih ederim.

Kasabaya varınca tekne sahipleri yanınıza yanaşabilir. 400 peso’ya 2 saatlik size özel ya da daha uygun fiyata kollektif bir gezi ayarlayabilirsiniz. Ayrıca bu kollektif teknelerde Mariachilerle canlı müzik keyfi de var. Bir daha gidecek olsam kollektif tekneleri tercih ederim.

Gezi boyunca Azteklerin tarım yaptıkları bahçeleri gezip, yanımızdan geçen teknelerden yükselen müzikleri dinlemek çok keyifliydi.

Günümüzde bu lagünün çevresinde hala Nahua yerlileri yaşıyor. Nehrin bir bölümünde çiçek yetiştirip satıyorlar.

ANGEL de LA INDEPENDENCIA

mexico city gezi rehberi 8

Bağımsızlık Anıtı olarak anılır. Meksika Bağımsızlık Savaşının 100.yıl anısına inşa edilmiş. İlerleyen yıllarda anıtın altına Meksika tarihinde rol oynamış önemli devlet adamlarının mezarlarının da eklenmesiyle anıt mezara dönüşmüş.

ATATÜRK HEYKELİ

mexico city gezi rehberi 9

Dünyanıın bir ucunda dünyanın en büyük lideriyle karşılaşmak …

Elinde şapkasıyla devrimi simgeleyen Atatürk Heykeli TİSK tarafından Azeri bir heykeltraşa yaptırılarak Meksikaya hediye edilmiş. Heykel 2003 yılından beri  Meksico City’nin en önemli caddelerinden biri olan LA REFORMA caddesinin sonlarına doğru, şık semti Chapultepec’ te bulunuyor. Tam karşısında İran Büyükelçiliği var. Buraya gitmenin en kolay yolu yine Uber.

OSMANLI SAAT KULESİ

mexico city gezi rehberi 10

Şehir merkezinde bulunan saat kulesi 1910 yılında yapılmış. Mexico City’nin tarihi merkezinde, Venustiano Carranza ve Bolivar sokaklarının kesiştiği noktada.

 TEOTİHUACAN  PİRAMİTLERİ

Normal şartlarda  kendin gitmek istersen metro ile North Station’a gelip, 8. kapının oradan şehre giden otobüsler için bilet alın (Gidiş-dönüş=100 peso.) 20 dakikada bir otobüsler kalkıyor. 1 saatte antik şehre varıyor (70 peso müzeye giriş ücreti)

Azteklerin, Tanrıların Şehri olarak adlandırdığı bu şehrin kurucuları, arkalarında hiçbir iz bırakmadan kaybolmuşlar.

Bu ismi almasındaki nedene gelecek olursak;

Meksika efsanelerinde tek tanrılı yaratılış öyküsü yer almaz. Onların inancına göre tanrılar, bu şehirde toplanmış ve düzenli bir evren yaratmak için uğraşmışlar. İnsan soyunu yaratan tanrılar, insan kılığına girerek (inanışa göre bu görev Quetzalcoatl’e verilmiştir) insanlara medeniyeti öğretmiş ve göklere dönmüş.

Azteklerden önce  Zapotekler,Misketler ve Mayaların yaşadığı düşünülen bu gizemli kentin en önemli yapıları aynı Mısır Piramitleri gibi Orion Takım Yıldızı’nın yerdeki yansıması olacak şekilde inşa edilmiş.

Araştırmacılar bu şehrin apartman denilen daire kompleksini icat eden şehir olduğunu da düşünüyor. Çünkü buradaki mimari tüm dairelerin kullandığı tek giriş mantığına göre değil, her daireye ayrı giriş şeklinde tasarlamış. 100.000’i aşan nüfüsu ile mezoamerikan (İspanyollardan önceki dönem) döneminin en kalabalık şehri olan bu kent diğer şehirlere göre çok daha düzenli (ızgara sistemi) inşa edilmiş.

GÜNEŞ PİRAMİDİ (Cholula)

Amerikanın  2.büyük piramidi olup, 65m yüksekliğiyle de dünyanın 3. yüksek piramidi kabul edilmekte. 248 basamak var.

AY PİRAMİDİ

12 platformdan oluşan bu piramidin altında tanrılara kurban edildikleri düşünülen insan ve hayvan iskeletleri bulunmuş.

ÖLÜLER YOLU

Şehrin ana caddesi.

QUETZALCOATL TAPINAĞI (Ketzelkual olarak okunur)

Arkeolojik alanın en kutsal piramidi. Bu tapınağın altındaki galerilere yönlendirilmiş tünelde bulunan kalıntıların Azteklerden önce burada yaşadığı varsayılan medeniyete ait hükümdarların mezarları olduğu sanılıyor. Bu tünelin bulunuşu 2003 yılında yoğun yağmur sonrası meydana gelen toprak kayması ile ortaya çıkmış.

Yakın dönemde bilim adamları bu tapınağın altında sarı taşlara benzeyen ancak ne oldukları bilinmeyen küreler keşfetmişler. Araştırmalar sürmekte.

Maya dilinde Kukulcan adını alan Tüylü Yılan (Azteklerin deyişiyle Quetzalcoatl) daha önce de bahsettiğimiz gibi bir tanrı ve İspanyolların şehri ele geçirmesinde de etkisi olmuş. Bir avuç İspanyolun 20 milyon üzerindeki Aztekliyi nasıl mağlup ettiği yıllarca tartışma konusu olmuş. Bunda iç çatışmalar kadar bazı Azteklilerin İspanyollarla anlaşması da etkili olmuş, Çünkü rivayete göre Mesih Quetzalcoatl’ın tekrar dönmesini bekleyen Aztekler, tüylü miğferlerle  gelen İspanyollarla tanrı Quetzalcoatl arasında bir bağ kurarak karşı gelmeden onlara teslim olmuş, ağırlamış  hatta yardım etmişler.

BASILICA SANTA MARIA DE GUADALUPE

Efsaneye göre 9 Aralık 1531 de Juan Diego  isimli köylü, iki kez Virgin Mary’i gördüğünü ve  Tepeyac Tepesine  bir kilise yapılmasını istediğini başpiskopasa iletir ancak olumlu yanıt alamaz. Bunun üzerine Virgin Mary bir mucize gerçekleştirir ve en kurak ayda çorak arazide güller açtırır. Köylü bu gülleri 12 Aralıkta Tilmallisini içinde (pelerin) piskoposa götürür. Tam gülleri gösterirken güllerin yaprakları dökülür ve Virgin Mary’nin görüntüsü ortaya çıkar. Bunun üzerine başpiskopos ikna olur ve kilise yapılır. O nedenle 12 aralık günü kutsal kabul edilir ve her yıl bu tarihte milyonlarca Katolik buraya hac ziyaretnde bulunur (11-12 aralık 2009 da 6,3 milyon kişi ziyaret etmiş) Sihirli pelerin sunağın arkasında cam bir fanusta sergilenmekte.

Meksikalılar diğer Katolik  ülkelerinden farklı olarak Hz Meryem’i GUADALUPE olarak anıyorlar ve halk arasında büyük öneme sahip. Öyle ki Hz İsa’nın bile önüne geçtiği söylenebilir.

Şehrin Tepeyak Bölgesinde bulunan bu kilise dünyadaki önemli Katolik kiliselerinden biri. Eski kilisenin zemininde çökmeler olduğundan, 1976 da yanına 10.000 kişi kapasiteli Yeni Kilise yapılmış.

Bizim Teotichuacan Piramitleri için otelden aldığımız tur burayı da kapsıyordu. Kilisenin çoook büyük avlusunda kilisenin yardım ettiği, sefalet içinde yaşayan, orada kendi yemeğini yapan, bine yakın evsiz insan vardı. Aralarından geçerken içimiz ürperdi. Turla gitmemiş olsak aralarından geçmeye çekinirdik.

COYOACAN BÖLGESİ

Burası kurtlar şehri diye geçiyor.

Kurtlar Şehri olarak anılan bölgede, ismine yakışır bir de heykel var

Çok güzel evler ve sokaklar var. Merkezde bir çarşısı var. Çok güzel şeyler olmasa da belki  hediyelik birkaç şeyi buradan alabilirsiniz. Ben pek bir şey bulamadım.

Francisco Sosa caddesi boyunca yürürken göreceğimiz rengarenk evlerin numarasının dışında ev sahiplrinin adları da var. Politikacı, sanatçı ve asker kökenliler oturuyor. Ayrıca Pedro De Alvarado Malikanesi ve Jesus Reyes Heroles Kültür Evi de bu cadde üzerinde.

PEDRO DE ALVARADO MALİKANESİ

Meksika ve Küba’nın fethinde önemli rol oynayan İspanyol fetihçi. Şu anda bir ses kütüphanesi olarak kullanılıyor.

Dinlenmek amaçlı buraya uğrayıp,ücretsiz kahve içebilirsiniz. Servisin yapıldığı yerde CHE GUEVERA’nın güzel bir sözü bulunmakta

‘’Si no hay cafe para todos,no habra para nadie’’

“Eğer herkes için kahve yoksa, kimse için kahve olmayacak’’

JESUS REYES HEROLES KÜLTÜR EVİ

 Frida ile Diego’nun yanyana heykelinin bulunduğu bir sanat merkezi. Bahçesinde oturup dinlenebilirsiniz.

Girişinde M.Ö 1400 yıllarından beri Mezoamerikada oynanan, aslında Meksika merkezli bir maya bel futbolunun gerçek bir tabelasını görebilirsiniz.

Bir nevi bel futbolu olan oyundaki amaç, topu bu delikten geçirmek. Oyundaki enteresan olan kısım, kazanan takımın kaptanı tanrılara kurban ediliyor. Çünkü oyunu kazanarak bu şerefe nail olmuş oluyor. Bence bilerek kaybeden çok olmuştur.
JARDİN HİDALGO VE SAN JUAN BAUTİSTA KİLİSESİ

Günümüz Coyoacan’nın merkezi buralar. En fazla turisti görebileceğimiz kalabalık bir meydan. Çok sayıda sokak yemeği satıcısı var. Meksikalılar için çok şey ifade eden ve bayraklarında da bulunan kartal, yılan ve kaktüsün heykeli de meydanda görülebilir. San Juan Bautista Kilisesi de bu meydanda bulunmakta. Dışarıdan sıradan bir kilise görüntüsü verse de içi oldukça ihtişamlıydı.

Veeeeeeee FRİDA KAHLO’nun Evi – CASA AZUL (Mavi Ev)

Giriş 230 peso. İçeride fotoğraf çektirmek isterseniz ayrıca 35 peso daha ödüyorsunuz.

Yapmış olduğu otobiyogrofik resimlerle Meksika’nın en önemli ve tanınmış ressamlarından olan Kahlo’nun trajik hayat hikayesi çok etkileyici.

1907’de doğmasına rağmen doğum tarihini 1910 olarak değiştiren Kahlo, Böylece 1910’da başlayan ve 1920’ye kadar devam eden Meksika Devrimi ile arasında bir bağ kurmak istemiş.

Geçirdiği çocuk felci ve orantısız bacakları yüzünden topallamak zorunda kalan Frida, giydiği uzun etekler ile bu engelini saklamaya çalışsa da akranlarının alaylarından hiçbir zaman kurtulamamış.

18 yaşında geçirdiği korkunç trafik kazasından sonra hayatı tümüyle kabusa dönen, komada geçirdiği birkaç haftadan sonra yatağa bağımlı kalan Frida, babasından resim yapmak için ekipman ister. Babası, Frida’nın yatarak resim çizebileceği bir yatak tasarlar, üstüne de büyük bir ayna yerleştirir. Böylece Frida’nın resim hayatı başlamış olur.

Frida’nın Yatağı

Keyifli bahçesinde çay molası da verebileceğiniz bu evde tüm bu yaşanmışlıklara tanıklık etmek çok etkileyici. Bence en iyi hediyelikleri de buradan alabilirsiniz.

Bu arada küçük bir tavsiye: Buraya gitmeden 1-2 gün önce www.museofridakahlo.org.mx dan biletinizi almanızda fazda var. Yoksa kapıdaki bilet kuyruğunda bizim gibi 2 saat beklemek zorunda kalabilirsiniz.

TROÇKİ HOUSE

Stalinden kaçarak Mexico City’ye gelen siyasetçi Lev Troçki, bir süre saklanmak için Frida ve Diego’nun birlikte yaşadığı CASA AZUL’ da kaldı. Daha sonra Frida ile aralarında bir yakınlaşma olunca eşi ile birlikte  yakınlardaki bu  eve geçen Troçki, bir suikast sonucu yaşama veda edene kadar da burada yaşadı. Mutlaka gezilmesi gereken etkileyici bir yer.

CHAPULTEPEC PARKI

İçinde hayvanat bahçesi, kalesi ve en önemlisi Ulusal Antropoloji Müzesi var.

ULUSAL ANTROPOLOJİ MÜZESİ

Pazartesi hariç hergün açık.

Meksika folklorik dans gösterisi sadece Pazar ve Çarşamba akşamları bu müzenin tiyatro salonunda yapılıyor. Bilet numarası yok. Erken gidip koltuk kapmaca var.

Müzenin girişi mimari olarak oldukça ilginç. Müzedeki bütün salonların üzerini kaplayan çatı tek bir sütun üzerine oturtulmuş. Böylece Meksika’da yaşamış bütün medeniyetleri tek bir çatı altında birleştirmeyi sembolize etmişler.

Meksikada pek çok Maya şehri bulunmakta. Bunlardan en önemlilerinden biri de PALENQUE. Bu şehirde Kral Pacal için yaptırılan piramidin içinde kralın mezarı da varmış. Normal Maya piramitlerinin hiç birinde mezar odası yok. Kral Pacal’ın mezar odasının bir replikası da bu müzede bulunmakta.

Ve gelelim müzenin en önemli eseri olan GÜNEŞ TAŞI’na. Aztekler bir ayda 20 gün , bir yılda 18 ay ve 360 gün olduğununa inanmışlar. Aslında diğer 5 günü de hesaplamışlar ama bu günlerin lanetli olduğuna inandıkları için saymak istememişler.

Takvimde her biri 800-900 yıla denk gelen ve BAKTUN denilen dönemler de hesaplanmış. İnançlarına göre de her baktun sonunda da bir felaket olmakta. Ortadaki bölümün etrafındaki figürler baktunları temsil etmekte (4. Baktun sonu 2012 ye denk gelmekteydi. O kıyamet senaryoları bundan çıkmış.).

Takvim, ekinoks zamanlarını, mevsimleri, yağmurlu ve yağmursuz zamanları da gösteriyor. En dış kısım günleri,orta kısım ise ayları gösteriyor.

Mexico City YEME-İÇME

PULQUE

Mavi agave bitkisinden yapılan bu içeceğe Aztekler tanrıların içeceği diyordu. O dönemde sadece özel seremonilerde içilirmiş ama gerçekten ihtiyacı olan kişilere ( mesela hasta ,yaşlı ve bebekler) özel izinle verilirmiş. Bir çok derde devaymış. Bunun dışında izinsiz içen biri yakalandı mı önce saçı kesilir, tekrar yakalanırsa da idam edilirmiş.

CHURRO

Tulumbaya benzer bir tür kızarmış hamur tatlısı. Genelde sıcak çikolata ya da süt reçeline batırılarak yeniliyor. Bizim favorilerimizdendi. İstanbul’a döndüğümüzde gittiğimiz Meksika restoranlarında denesek de orada yediklerimizin tadı hala damağımızda.

EL MORO’da deneyebilirsiniz. Bir çok yerde şubesi var. 7 gün 24 saat açık bir yer.

NACHO SOUP

Şehir merkezinde gittiğiniz bir çok restoranda bulabileceğiniz bu çorbayı denemeden dönmeyin. Benden söylemesi.

Dolu dolu 5 gün geçirdiğimiz Mexico City’den çok güzel anılarla ayrıldık. Eğer siz de tarih, kültür ve lezzete düşkünseniz burası tam size göre.

Şimdiden yolunuz açık olsun.

Sevgiyle kalın…

Daha fazla bilgi için mesaj yollayabilir ya da instagram hesabıma göz atabilirsiniz…

8 Yorum

  1. Fulya Şahin 7 Ocak 2020
    • Gezitoloji 7 Ocak 2020
  2. Esra 7 Ocak 2020
  3. Rabia 7 Ocak 2020
  4. Aslı Balımtaş 14 Şubat 2020
    • . 23 Şubat 2020

Yorumlar