AFRİKA

ZANZİBAR Hakkında Genel Bilgiler

Zanzibar Gezi Blog – – – İran’dan gelen Şirazlı göçmenler tarafından kurulmuş, adını da onlar koymuş. Farsça ’’ Zencilerin Plajı ‘’ anlamına gelen ZANGİBAR’dan.

-Afrika kıtasının doğusunda bulunan, Tanzanya’ya bağlı özerk yönetilen bir bölge Zanzibar. 1963 yılında İngiliz sömürgesinden çıkmış ve Tanganyika ile birleşerek Tanzanya’yı oluşturmuşlar. Kendine ait bir meclisi, bayrağı var. Ada halkının hemen hemen hepsi Müslüman. Bunda uzun yıllar Umman Sultanı tarafından yönetilmesi etkili olmuş. Bu nedenle eğer ada köylerini ziyaret etmek istiyorsanız saygı açısından kıyafetlerinize biraz dikkat etmenizde fayda var. Stone Town’ da ise çok kısa olmadığı sürece şort giyebilirsiniz. Sahillerde zaten sıkıntı yok. Üstsüz güneşlenen bile vardı. ( Zanzibar Gezi Blog )

-Çok uzun yıllar maalesef köle ticaret merkezi olarak kullanılmış. Umman Sultan’ı adanın kalkınması için burada köle ticaretini başlatmış. Afrika’nın birçok farklı bölgesinden özellikle doğusundaki kabilelerden toplanan insanlar, köle olarak Hindistan, Arap Yarımadası ve Avrupa’ya satılmış. Yalnız Zanzibar Halkı hiçbir zaman köle olmamış. Dünyada köle ticaretinin en son kalktığı yer Zanzibar. ( Zanzibar Gezi Blog )

-Yanınızda giderken dolar götürün. Euro’ya göre daha avantajlı. Havaalanında ya da Stone Town’da şiline çevirirsiniz, kur aynı. Harcamalarınızı dolar olarak da yapabilirsiniz ama bazı yerlerde düşük kurdan hesaplıyorlar. O nedenle sorarak ödeme yapın. Yalnız götüreceğiniz dolarların yeni basım(2009 sonrası) olduğuna dikkat edin. Daha eskileri kabul etmiyorlar. Kredi kartıyla da ödeme yapabilirsiniz ( %5 komisyon alıyorlar haberiniz olsun).

-Alışveriş yaparken pazarlığı sıkı tutun. Çoğu zaman yarı parasına almanız mümkün. ( Zanzibar Gezi Blog )

-Ada bir dönem İngiliz sömürgesinde kaldığından trafik tersten akıyor.

Eğer araba kiralamayı düşünüyorsanız bunu göz önünde bulundurun. Bir de yollar çok bozuk. Aslında Çinliler adaya yatırım yapmaya başladığından beri ana yolları yaptırmışlar. Sadece ana yollardan otel yollarına saptığınızda durum fena. Özellikle Nungwi ve Kendwa bölgelerinde. Öğrendiğimiz kadarıyla bu bölgelerde belediye muhalefet partisinde olduğundan bütçeden gereken pay özellikle verilmiyormuş. Tüm bunlara ilaveten yollarda gerekli aydınlatma da yok. Gece geç saatlerde ve günün erken saatlerinde yollarda yürüyen insanlar olduğundan,  gece araba kullanmamakta fayda var.

-Köy halkı gerçekten zor koşullarda yaşıyor. Giderken yardım amaçlı bir şeyler götürebilirsiniz.

zanzibar gezi blog 1

-Köy halkı demişken, ada halkının ömrü ortalama 60 seneymiş. Ölüm nedeni olarak ilk sıralarda tetanos ve şeker hastalığı var. Şeker’in nedeni fazla meyve, şeker kamışı suyu ve kızartma tüketimi. Tetanosun nedenini öğrendiğimde gözlerim doldu. Kırık ameliyatlarında biz de platin takarlar ya eklemlere. Platin pahalı olduğu için, burada farklı ucuz malzeme kullanılıyormuş. O da oksitlenme yaparak bu hastalığa neden oluyormuş. Ne acı değil mi?

ZANZİBARA İÇİN UYGUN UÇAK BİLETİNİ NASIL ALIRIM?

 Zanzibar, mil ile bilet almak için en uygun yerlerden biri. Eğer biletlerinizi önceden alırsanız, gidiş geliş 40.000 mile limitli ekonomi bileti bulmanız mümkün. Aslında 2019 yılında bu 20.000 mildi. Bu sene milde artışa gitmiş THY. Buna rağmen yine de uygun bence.

Bunun dışında herhangi bir mil programı üyeliğiniz yoksa aktarmalı uçuşlara da bakabilirsiniz. Yalnız bunu yaparken aktarma yapacağınız ülkeye dikkat edin. Normal şartlarda Türk vatandaşlarından sarıhumma aşısı istemeyen Zanzibar Hükümeti, Kenya ya da diğer Afrika ülkelerinden gelen her yolcudan bu aşıyı olmalarını istiyor. Doha ya da Dubai üzerinden giderseniz problem yok.

ZANZİBAR İÇİN SAĞLIK ÖNLEMLERİ

Zanzibar’da sarıhumma riski yok. O nedenle aşı olmanıza da gerek yok. Zanzibar Hükümeti bu aşıyı ülkesini bu hastalıktan korumak amacıyla, riskli Afrika ülkelerinden gelenlerden istiyor.

Sıtma riskine karşı ilaç kullanabilirsiniz. Seyahatiniz öncesi bulunduğunuz ilin seyahat sağlık merkezine giderek bu ilacı ücretsiz temin ediyorsunuz. Zaten eczanelerde satılmıyor. Gitmeden üç gün önce başlayıp, döndükten sonra da bir hafta kullanmaya devam ediyorsunuz. Herhangi bir yan etkisi yok. Biz de kullandık. Daha sonra Zanzibar’a yerleşmiş Türk dostlardan, adada  sıtma riskinin de pek kalmadığını, hijyenik koşullara dikkat ettiğiniz takdirde ilacı kullanmaya gerek olmadığını öğrendik. Karar size kalmış.

Nedir bu hijyenik koşullar ;
– Sokak satıcılarından yemek yeme
– Musluk suyu ile dişlerini bile fırçalama
– İçme suyundan yapıldığına emin olmadığın buzları tüketme

Özellikle akşam çıkan sineklerin ısırıklarına karşı kendini koru. Zaten adada gerekli ilaçlamalar düzenli yapılıyor. Sinek kovucu spreyler kullandığınızda bir sıkıntı olmuyor.

Bunlara ilaveten gitmeden bir hafta önceden probiyotik kullanmaya başlayın.

Yanınızda her ihtimale karşı antibiyotik ve ishal ilacı götürün.

Ve bence en önemlisi 50 faktör bir güneş kremi sürmeden sakın dışarı çıkmayın. Buranın güneşi fena yakıyor. Bulutlu havaya ve esen rüzgâra asla aldanmayın. ( Zanzibar Gezi Blog )

ZANZİBAR’DA GÜVENLİK

Geçiminin büyük çoğunluğunu turizmden sağlayan bir ada burası. Dolayısıyla bu konuda büyük yaptırımlar koymuş devlet. İçiniz rahat olsun. Birçok Avrupa ülkesinden bile daha güvenli. Matemwe’de akşam aydınlatmanın hiç olmadığı kumsalda (Cep telefonu ışığı yardımıyla önümüzü görüyorduk) gideceğimiz restoran için 300 metre yürümüş biri olarak söylüyorum. Üstelik sahilin hemen arkasında bir köy vardı. İçim biraz ürperse de bir sıkıntı yaşamadık. Sonra bizim gibi cep telefonu ışığından yardım alarak yürüyen birçok turist gördük. Tabi yine de yanınızda çok para taşımamaya, değerli takılar takmamaya özen gösterin.

ZANZİBAR’DA YERLİLERLE İLETİŞİM

Adanın yerel dili Svahili ama genelde İngilizce de biliyorlar. Svahili dilinde işinize yarayacak bazı kelimeler;

Jambo: Merhaba
Poli poli: Yavaş yavaş
Habari: Nasılsın
Ahsante: Teşekkürler
Karibu: Hoş geldiniz
Duka: Dükkan
Hakuna matata: Problem yok

Bu kelimeleri kullandığınızda çok hoşlarına gidiyor.

ZANZİBAR VİZESİ NASIL ALINIR ?

Zanzibar Türk vatandaşlarından vize istiyor mu? Evet istiyor. Fakat bunun için bir ön hazırlık yapmanıza gerek yok çünkü vizeyi Zanzibar havaalanından alıyorsunuz.

İlk olarak uçakta vize için dağıtılan formla birlikte kişi başı 50 dolar olan vize ücretini havaalanında ödeyip, oradan verdikleri makbuzla birlikte hemen yanında bulunan pasaport kontrol gişesinden geçiyorsunuz. Yalnız bunu yaparken çok arkalarda kalmamaya dikkat edin çünkü oldukça yavaşlar. Uçakta mümkünse ön sıralardan koltuk ayarlayın. İndiğinizde gişelere yürüyerek gidiyorsunuz çünkü.

Uçuşla ilgili vereceğim önemli bir tavsiye de, 1-2 günlük ihtiyacınızı karşılayacak bir kabin içi bavul hazırlamanız yönünde. Çünkü Zanzibar uçuşlarında bazen bavulların gelmediği oluyormuş. Bizim başımıza gelmedi ama bizden sonra ki uçuşta olmuş. Bavullar iki gün sonra geldi. Kaldığımız otelin sahibi bunun ara sıra yaşandığını söyledi. Tedbirli olmakta fayda var.

HAVAALANINDAN TRANSFER

Aslında havaalanına indiğimiz andan itibaren araç kiralamayı düşünüyorduk. Ancak yaptığım araştırmalardan yolların çok kötü ve karanlıkta araba kullanmanın sıkıntılı olduğunu biliyordum. Üstelik uçağımız Zanzibar’a çok ters bir saatte iniyordu ve kiralanan araçlar genelde boş depo teslim ediliyordu. O saatte açık benzinci bulmak da sıkıntılıydı. O yüzden seyahat planımızı yaparken gezimize ilk olarak havaalanına en yakın yer olan başkent Stone Town’dan başlamaya karar vermiştik. Otelimizin bizim için ayarladığı transferle gayet rahat ve güvenli bir şekilde otelimize varacağımızı düşünüyorduk ki çıktığımızda bizi almaya kimsenin gelmediğini gördük. Bu durum biraz can sıksa da bir problem yaratmadı çünkü o ters saatte bile alanda birçok taksi mevcut. Gayet de güvenli. Üstelik otelle transfer için 20 dolara anlaşmıştık, oysaki gece tarifesi 15 dolarmış. 20 dakikalık bir yolculuk sonrası odamıza yerleşip, birkaç saat uyuduk. Bu dinlenmeyi garanti altına almak için odamızı bir gün önceden rezerve etmiştik. Zira elimizde bavullarla 5-6 saat check in saatini beklemek istemedik.

ZANZİBAR’DA ARAÇ KİRALAMA

Eğer Zanzibar’a ilk defa geliyor ve adanın her yerini gezmek istiyorsanız araba kiralamak en mantıklısı. Yalnız trafiğin soldan aktığını ve yolların bozuk olduğunu tekrar hatırlatayım. Planınız sadece Stone town ve Nungwi’yi kapsıyorsa bence kiralamaya gerek yok. Taksi daha mantıklı.

Biz aracımızı internet üzerinden kiraladık. Kiralama ücretinin %50 sini gitmeden, kalanını da aracı teslim aldığınızda ödedik. Kibabu firmasıyla çalıştık ve bir sıkıntı yaşamadık. Günlüğü 30 dolardan 9 günlüğüne bir Rav4 kiraladık.

Not: Burada yeni model araba yok. Kiralamayı yaparken aracınızın en az 10 yaşında ve en düşük model olacağını hatırlatmak isterim.

Kiralama ücretine ilaveten kişi başı 10 dolar da Zanzibar ehliyeti için ücret ödüyorsunuz. Polis, çevirme yaptığında size hem Türk hem de Zanzibar ehliyetinizi soruyor.

Polis demişken, yollarda birçok kez polis çevirmesine maruz kaldık. Böyle durumlarda biraz salağa yatın. İngilizce bilmediğinizi, anlamadığınızı söyleyin. Çünkü birçoğunun amacı muhabbet edip yardım adı altında para istemek. Biz hemen hemen hepsini başarıyla atlattık. Yalnız Nungwi- Kendwa bölgelerindeki polisler daha acımasız. Bize hız sınırını aştığımız için ceza keseceklerini söylediler. Hastane ve okul çevresinde hız sınırı 40 km imiş, biz 46 km ile radara yakalanmışız. Ceza bahane tabi. Makbuz falan yok. 50.000 şilin istediler, 20.000 şilinde anlaştık. Böylece Zanzibar’da da rüşvet pazarlığı yapmış olduk. O yüzden özellikle bu bölgelerde gözünüzü dört açıp, uzakta polisi görünce hızınızı 40 km’nin altına düşürün.

Gerçi bu bölge polisleri ceza kesmek için yine de bir bahane buluyorlarmış. Araç kirli diye ceza kestikleri bile olmuş.

ÇOCUKLA SEYAHAT ZANZİBAR İÇİN UYGUN MU?

Kesinlikle evet. Hem sağlık açısından güvenli hem de muhteşem bir deniz tatili dışında keyif alacakları bir çok aktivite mevcut. Yunuslarla yüzme, kaplumbağaları besleme, kızıl kolobus maymunlarını ziyaret etme vs..

ZANZİBAR’DAN AYRILIRKEN…

Kendwa’da 3 günlük muhteşem konaklamanın ardından çok güzel anılar biriktirdiğimiz bu adaya veda vakti geldi. Uçuş saatimiz 04:55 gibi ters bir saat olduğu için, biz o gün için Stone Town’da Mizingani Seafront Otel’e rezervasyon yaptırdık, çok da memnun kaldık. Böylece havaalanına gitmeden önce biraz dinlenip, uyuyabilecektik. Saat 18:00 gibi Stone Town’a vardık. Otelimize yerleşip, kiraladığımız aracı teslim ettik. Resepsiyondan havaalanı için 15 dolara transfer ayarlayıp, kendimizi tekrar bu gizemli şehrin sokaklarına attık. Yemek yiyip birkaç mağaza gezdikten sonra odamıza dönüp, 3-4 saatlik bir uyku çektik. Aracımız anlaştığımız gibi saat 02:30 bizi kapıda bekliyordu. 20 dakikalık bir yolculuk sonrası alandaydık. Bavullarımızı teslim ettikten sonra, tekrar bir form doldurup pasaporttan geçtik.

Aslında biraz erken gelmiştik. Çok küçük olan ve bir kafe bulunmayan bu havaalanında imdadımıza Star Alliance üyesi olan Ethiopian Airlines’ın lounch’ı yetişti.

Çok küçük de olsa en azından klimalı bir ortamda uçuş saatini beklemek büyük lükstü. Çünkü bir ara aşağı salona indiğimde, ortam sıcaktan ve havasızlıktan fenaydı.

Not: Siz son gün için otel rezervasyonu yapmayıp, aracı havaalanında da teslim edebilirsiniz. Böylece hem maliyeti düşürür hem de 3-4 saat arabada uyuyabilirsiniz, tercih sizin.

Zanzibar tatili bizim en keyif aldığımız tatillerimizden oldu. Eğer sizde kış aylarında otantik ve güvenli bir Afrika Adasında harika bir deniz tatili yapmak isterseniz burası tam size göre.

Tatilinizi planlarken istediğiniz her konuda soru sorabilirsiniz.Bir sonraki seyahatte görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

STONE TOWN GEZİ REHBERİ …

MATEMWE GEZİ REHBERİ …

PAJE VE JAMBİANİ GEZİ REHBERİ …

NUNGWİ-KENDWA GEZİ REHBERİ …

Yorumlar