ASYA

ABU DHABİ Gezi Rehberi

ABU Dhabi Gezi Rehberi – Abu Dhabi Gezilecek Yerler —- Bizim Abu Dhabi gezimiz bir cruise seyahati ile oldu. Oğlum çok istediği bu seyahatte gemimiz Abu Dhabi limanında 1 gece konaklayacaktı. Ancak Covid-19 salgını nedeniyle Katar Hükümeti, Doha’ya yanaşma izni vermeyince, Abu Dhabi gezimiz de 2 güne çıkmış oldu.  Başta biraz üzülsek de sonra iyi ki öyle olmuş dedik. Çünkü bu şehri 1 günde hakkını vererek gezmeye imkan yokmuş.

abu dhabi gezi rehberi 6

BAE Hakkında İlginç Bilgiler – Abu Dhabi Gezi Rehberi

-Arap Yarımadası’nın güneydoğusunda bulunan, Umman ve Suudi Arabistan’la komşu olan bu ülke, 7 emirlikten oluşuyor. Devlet başkanının Abu Dhabi Emiri, başbakanın ise Dubai Emiri olduğuna dair yazılı olmayan bir mutabakat vardır. Dış politika ve askeri konular devlet başkanının kontrolündedir. Diğer konularda her emirlik kendi içinde bağımsızdır.

– BAE yerli halkına Emirati deniyor. BAE nüfusunun sadece %10’u Emiratilerden oluşuyor. Geri kalanı Pakistan, Bangladeş, Hindistan çoğunluklu göçmenler. Bunun yanı sıra Avrupalı ve Amerikalı expat denilen beyaz yakalı göçmenler de oldukça yoğun.

-Emirati olmanın çok büyük avantajları var. Her şeyden önce devlet, vatandaşlarına devlet karından pay veriyor. Bu ayda 2000 doların üzerinde para demek. Bunun yanında evlendiklerinde 20.000 dolara yakın evlilik ikramiyeleri var. Devletten aldıklarının yanında başka bir gelir kaynakları da orada yatırım yapan yabancı şirketlerden. %5 vergi ile yatırımcıları kendine çeken bu emirlikte yatırım yapmak isterseniz bir Emiratiyi kefil göstermek durumundasınız. Bu da öyle bedavaya olmuyor. Her ay belli bir maaş ödüyorsunuz kendilerine. Yani bir Emirati iseniz çalışmaya hiç ihtiyacınız yok. Para zaten size geliyor.

– Ben de bu vatandaşlığa sahip olsam diye sakın düşünmeyin. Bu işler öyle kolay olmuyor. Şöyle ki eğer bir kadın, Emirati ile evlenip çocuk yaparsa 10 yıl sonra bu vatandaşlığa hak kazanıyormuş. Bir erkek, Emirati kadınıyla evlenirse ne kendisine ne de doğacak çocuklarına asla vatandaşlık verilmiyormuş.

Abu Dhabi Hakkında Genel Bilgiler

– Abu Dhabi, Gazel’in Babası anlamına gelmektedir. Gazel bu bölgeye ait bir ceylana verilen isim.

– BAE’nin siyasi başkentidir.

-Barındırdığı petrol rezervleri sayesinde ülkenin en zengin emirliğidir.

Dubai’ye göre daha muhafazakâr olduğu için kıyafetlerinize biraz daha dikkat etmelisiniz. Şöyle ki kolsuz kıyafetler giyebilirsiniz ancak kadınlar kısa şort giymese daha iyi olur. Diz üstü bermudalarda problem yok.

abu dhabi gezi rehberi 1

Abu Dhabi’ye Nasıl Gidilir?

Yazının başında da söylediğim gibi biz bir cruise turuyla geldik. THY ve Pegasus’un direkt uçuşları da mevcut. Bunların dışında Dubai’den arabayla 1 saatte gelebilirsiniz.

Abu Dhabi’ye Ne Zaman Gidilir?

Ekim ortasından mart sonuna kadar olan dönem, gezmek için idealdir. Diğer zamanlar gerçekten çok sıcak oluyor.

Abu Dhabi’ye Vize Var mı?

Evet, Abu Dhabi’ye vize var. Ancak shengen vizesinde olduğu gibi bir ön hazırlık yapmanıza gerek yok. Turistik vize için aracı kurum kullanmanız gerekiyor. Bu bir seyahat acentesi olabileceği gibi THY, Emirates, Pegasus ve FlyDubai gibi havayolu firmaları da olabilir. Tek dikkat etmeniz gereken uçuş yapacağınız firma aracılığıyla vizeyi almış olmanız. Vize ücreti 110 Euro.

Abu Dhabi’ de Internet Ve Telefon Kullanımı

BAE, Vodafone Her Şey Dahil Pasaport Dünya paketi kapsamındaki ülkelerden. Ben de seyahatim süresince, günlüğü 49,90 liraya bu paketi kullandım çok da memnun kaldım. Dubai’de çölün ortasında bile çekim sıkıntısı yaşamadım.

Abu Dhabi Gezilecek Yerler

Qasr Al Watan

Abu Dhabi’nin göz kamaştıran Başkanlık Sarayı. Abu Dhabi Şeyhi ve aynı zamanda BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife Bin Zayed El Nahyan tarafından 11 Mart 2019 da halk ziyaretine açılmıştır. Beyaz granit ve kireç taşından yapılmış bir cepheye sahip olan bu binada 37 metre çapında bir kubbe bulunmaktadır.  Görkemi ve ince işçiliğiyle gerçekten çok çarpıcı bir yer.

abu dhabi gezi rehberi 29

Abu Dhabi gezimizde bizi en etkileyen yer oldu. Girişte biletinizi 55 dirheme alıyorsunuz. Oradan sizi saraya götürecek, içinde bir rehberin olduğu servis aracına biniyorsunuz. Rehber ulaşım sırasında ve indikten sonra size saray hakkında bazı bilgiler veriyor. Sonra serbest zaman. Sarayda istediğiniz kadar zaman geçirebilirsiniz. Sarayın bir bölümü yabancı devlet adamlarının Abu Dhabi Emirine verdiği hediyelere ayrılmış.

abu dhabi gezi rehberi 18

Dönüş için 30 dakikada bir kalkan servis araçları mevcut. Saraya yiyecek ve içecek sokmak yasak. Bilet alımından önce üstünüz ve çantanız iyice aranıyor.

Emirates Palace Hotel

abu dhabi gezi rehberi 28

Qasr al watan sarayına gelmişken buraya da uğrayabilirsiniz. Taksiyle 12 dirheme geliyorsunuz. Abu Dhabi’nin en gösterişli otellerinden olan bu mekânın içini de ücretsiz gezebiliyorsunuz. Çok gerekli mi? Bence değil. Karar tamamen sizin vaktinizle alakalı.

Marina Mall

Alışveriş yapmak isterseniz Emirates Palace Hotel’in yakınlarındaki bu alışveriş merkezine de uğrayabilirsiniz. Mağazaların dışında keyifli restoranlar da var.

Şeyh Zayid Camii

Bu camii, BAE 1’inci Dünyanın ise 3’üncü büyük camisidir. 40.000 kapasiteli bu camii adını BAE’nin kurucusu Şeyh Zayid Bin Sultan El-Nehyan’dan almıştır. İçinde dünyanın en büyük tek parça el dokuma halısı vardır. Dokuması tam iki yıl süren bu halı için 1200 kadın çalışmıştır.

Bembeyaz mermer zemin, el işi mozaik desenlerle süslenmiş. Avluda bulunan sütunlar altın yaldızlı işlemelerle oldukça gösterişli.

Buraya günbatımına yakın saatte gelirseniz hem gündüz hem de gece görseline tanıklık edebilirsiniz. İkisi de birbirinden etkileyici.

Kıyafet konusuna gelecek olursak, gelirken erkeklerin pantolon ve yarım kollu tişört giymeleri yeterli. Kadınlar ise ne giyerse giysin girişte giyinme odasına yönlendirilip kendilerine giymeleri için bir abaya veriliyor.

Camii, çok büyük ve giriş için 10 dakikalık yürüme mesafesi var. Yürüyüş yolunda hediyelik eşya ve giyim mağazaları var. Bilet alma (ücretsiz), kıyafet değiştirme derken camiye girişiniz yarım saati buluyor. Planınızı yaparken buraya en az 2-3 saat ayıracağınızı hesaba katın yani.

Ziyaret saatleri:

Cumartesi-Perşembe: 09.00-22.00

Cuma: 16.30-22.00

Louvre Abu Dhabi

2017 açılışı yapılan bu müze, Paris’teki meşhur Louvre Müzesinin Paris dışındaki tek şubesi. Bu ismi kullanabilmek ve Paris’teki bazı eserleri sergileyebilmek için de Fransa’ya milyonlarca dolar ödenmiş.

Doğu sanatı ile batı sanatı arasında bir köprü görevi kurmak amacını da taşıyan bu müzenin en dikkat çeken özelliği kafes kubbe şeklindeki metal çatısı. Çöl güneşini içeri ışık demetleri şeklinde alırken aynı zamanda müzeyi çöl sıcağından da koruyan bu çatı gerçek anlamda bir tasarım harikası.

Müzede Osman Hamdi Bey’in Genç Şehzade isimli tablosu da sergilenmekte. Abu Dhabi gezilecek yerler

Giriş ücreti 63 AED olan bu müze pazartesi günleri kapalı.

Ferrari World

Bu seyahate oğlumun isteği ile çıktığımızı belirtmiştim. Dolayısıyla Abu Dhabi’de gezilecek yerler arasında öncelikli tercihimiz de elbette burasıydı. Gemimizin limana yanaştığı ilk gün kahvaltı sonrası hemen bir taksiye atlayıp doğruca buraya geldik. Taksi ücreti limandan yaklaşık 60 dirhem tuttu. Giriş ücreti kişi başı 295 AED ya da 80 dolar. Bu ücret karşılığında içerdeki tüm aktivitelere sınırsız katılabiliyorsunuz. Aslında başta biraz yüksek gibi gelse de gerçekten çok eğleniyorsunuz.

240 km hıza yaklaşık beş saniyede çıkan dünyanın en hızlı roller coaster’ı olan Formula Rossa burada.

Binmeden önce yüksek hızda gözlerinizi açık tutabilmeniz için size yüzücü gözlüğü benzeri bir şey veriyorlar. Toplam 1dk 30 sn süren aktivite beklediğim heyecanı vermedi. Ne de olsa ben Flying Aces’i deneyimlemiş biriyim.

Flying Aces demişken ona ayrı bir parantez açmak isterim. Burada adrenalini en yüksek makinenin Formula Rossa olduğunu düşünerek onu sona bıraktık ve nasıl olsa her şeye bineriz diye çok da dikkat etmeden savaş konseptli korku tüneli sandığımız yere yöneldik. İçeri girmeden görevliler çantalarımızı küçük bir dolaba kilitlediler. Biz allah allah ne gerek vardı ki, altı üstü yürüyoruz diye saf saf tünelin sonuna geldiğimizde bize 4 numaralı kapının önünde arka arkaya beklememiz söylendi. O sırada kapı üzerinde bulunan ekrandan bizi neyin beklediğini gören oğlum, son saniye binmekten vazgeçti. Tam da o anda kapılar açıldı ve ben kendimi Flying Aces’e binmiş buldum. ( Abu Dhabi Gezilecek Yerler )

Adrenalini seven biri olmama rağmen 2 dakika bana 2 saat gibi geldi. İndiğimde saçım başım dağılmış, başım dönüyor, boynum ağrıyordu. Oğlum ise karşımda kahkahalar atarak beni bekliyordu. Kendime gelmek için 15 dakika oturmam gerekti. Bu kadar detaylı yazma nedenim dikkatinizi çekmek için. En azından sizi neyin beklediğini bilin. Binmeden önce terastan bir tur seyredip cesaretinizi tartabilirsiniz.

Burada yaklaşık 4-5 saat zaman geçirdik. Bazı makinelere 2-3 kere bindik. İyi ki de gitmişiz. Çok eğlendik. Buranın tek sıkıntısı kafelerin yemek kalitesinin düşük ama çok pahalı olması. O nedenle sıkı bir kahvaltı sonrası gidin.

Ziyaret saatleri:

Cumartesi-Çarşamba: 11.00-20.00

Perşembe-Cuma:11.00-22.00

Burası Abu Dhabi’ nin eğlence temalı adası Yas Island üzerinde bulunuyor. Warner Bros World ile Waterworld de bu adada bulunuyor. Sizin Abu Dhabi seyahatiniz daha uzun süreli ise buralara da gitmenizi öneririm.

Corniche Road

Burası İzmir’in Kordon’u gibi çocuk parkları, bisiklet ve yaya yolları ve çeşitli kafelerin olduğu 8 km uzunluğunda bir cadde. Bu caddede bir de halk plajı var. Burada gün batımını seyredebilirsiniz.

İyi ki de Doha rota dışı kalmış da gemimiz Abu Dhabi’de iki gece demirlemiş. Yoksa bu güzel şehrin tadını doyasıya çıkaramayacaktık. Güzel anılar biriktirdiğimiz bu şehre gelmeyi düşünüyorsanız en az iki gece kalmanızı öneririm. Çöl safarisi, deniz tatili düşünüyorsanız bu süre daha da uzayabilir.

Yeni rotalarda görüşmek üzere şimdilik hoşça kalın.

Dubai Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Bana instagram sayfam üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yorumlar