ASYA

DUBAİ Gezi Rehberi

Dubai Gezi Rehberi – Aslında suni şehirlerden çok hoşlanmasam da Dubai ’ye ikinci gelişim bu. İlk seyahatim bundan 13 sene önce bir ocak ayında olmuştu. Şimdi oğlumun çok istediği cruise ile Arap yarımadasını gezeceğiz. Ya da biz öyle sanıyorduk desek daha doğru olacak aslında. 2 Mart’ta başlayacak seyahatimiz için 4 ay önceden rezervasyon yaptırmıştık. Dubai , Abu Dhabi, Doha ve Bahreyn’i kapsayan rotamızdan güvenlik sebebiyle ilk önce Bahreyn çıkarıldı. Gemi seyahatimiz süresince de Covid 19 salgını yayılım gösterince Doha Limanına kadar gelen gemimize Katar Hükümeti yanaşma izni vermeyince Doha da rota dışı kalmış oldu. Ancak gemide edindiğimiz harika dostlar ve düzenlenen aktiviteler sayesinde bunu çok da dert etmedik. Çünkü çok keyifli vakit geçiriyorduk.

BAE Hakkında İlginç Bilgiler

-Arap Yarımadası’nın güneydoğusunda bulunan, Umman ve Suudi Arabistanla komşu olan bu ülke 7 emirlikten oluşuyor. Devlet başkanının Abu Dabi Emiri, başbakanın ise Dubai Emiri olduğuna dair yazılı olmayan bir mutabakat vardır. Dış politika ve askeri konular devlet başkanının kontrolündedir. Diğer konularda her emirlik kendi içinde bağımsızdır.

– BAE yerli halkına Emirati deniyor. BAE nüfusunun sadece %10’u Emiratilerden oluşuyor. Geri kalanı Pakistan, Bangladeş, Hindistan çoğunluklu göçmenler. Bunun yanı sıra Avrupalı ve Amerikalı expat denilen beyaz yakalı göçmenler de oldukça yoğun.

-Emirati olmanın çok büyük avantajları var. Her şeyden önce devlet, vatandaşlarına devlet karından pay veriyor. Bu ayda 2000 doların üzerinde para demek. Bunun yanında evlendiklerinde 20.000 dolara yakın evlilik ikramiyeleri var. Devletten aldıklarının yanında başka bir gelir kaynakları da orada yatırım yapan yabancı şirketlerden. %5 vergi ile yatırımcıları kendine çeken bu emirlikte yatırım yapmak isterseniz bir Emiratiyi kefil göstermek durumundasınız. Bu da öyle bedavaya olmuyor. Her ay belli bir maaş ödüyorsunuz kendilerine. Yani bir Emirati iseniz çalışmaya hiç ihtiyacınız yok. Para zaten size geliyor.

dubai gezi rehberi 26

Eski Dubai Altıncılar Çarşısı ; İnsanlarda para çok olunca harcamak için yer lazım tabii

– Ben de bu vatandaşlığa sahip olsam diye sakın düşünmeyin. Bu işler öyle kolay olmuyor. Şöyle ki eğer bir kadın, Emirati ile evlenip çocuk yaparsa 10 yıl sonra bu vatandaşlığa hak kazanıyormuş. Bir erkek, Emirati kadınıyla evlenirse ne kendisine ne de doğacak çocuklarına asla vatandaşlık verilmiyormuş.

Dubai Hakkında Kısa Kısa

-1900’lü yılların ilk çeyreğinde geçiminin büyük çoğunluğunu inci ticaretinden sağlayan bu emirliğin ekonomisi, 1930 yılında Japonya’da yapay inci üretilmeye başlanınca büyük darbe alıyor.

-1966 yılında petrol bulunuyor ama rezervleri Abu Dabi gibi fazla değil. Bunun üzerine Dubai Şeyhi turizm ve hizmet sektörüne ağırlık veriyor.

dubai gezi rehberi 25

Eski Dubai

-Yukarıda da belirttiğim gibi %5 lik vergi ile burada yatırım yapmak isterseniz, kefil için bir Emirati bulmanız gerekiyor. Benim orada çevrem yok, Emiratiyi nereden bulurum diye endişelenmeyin. Bu işleri kolaylaştırmak için yatırım şirketleri kurulmuş. Bu arada serbest ticaret bölgelerinde %5 lik vergi bile alınmıyormuş.

-Dubai Marinası, dünyanın en büyük ikinci marinası.

-Emaar şirketi buranın şeyhine ait

-Devlet dairelerinde çalışan kadın oranı %47.

-Dubai’nin en zengin yabancısı ilkokul mezunu bir Hintliymiş. Şoför olarak gelmiş, şimdi hatırı sayılır bir demir tüccarı. Dubai için inşaat sektörünün önemi malum tabi.

-Deniz suyu arıtılarak içme suyu, atık suları arıtarak da bitkiler için sulama suyu elde ediyorlar.

Dubai ’ye Ne Zaman Gidilir?

Dubai seyahati için en uygun zaman ekim ortasından başlayıp mart sonuna kadar devam eden dönem. Diğer zamanlar gerçekten çok sıcak oluyor. Burada yaşayanlar bu sıcak dönemi dörde ayırmışlar.

1-Sıcak

2-Çok sıcak

3-Yandım Allah

4-Cehennemden kaçalım

Cehennemden kaçalım ağustos ayına denk geliyor. Bu dönem şehirde neredeyse sadece çalışanlar kalıyor. Şehre turist çekmek amacıyla her yıl bu dönemde alışveriş festivalleri düzenleniyor, çok büyük indirimler yapılıyormuş. Büyük alışveriş merkezlerinin etrafındaki otellerde kalıp, bağlantı yolları sayesinde hiç dışarı çıkmadan mağazalara ulaşabiliyorsunuz. Alışverişe meraklıysanız aklınızda olsun.

Bu dönemde insanlar alışverişe gittiklerinde arabanın kontağını kapatmayıp, klimayı çalışır bırakırlarmış. Aksi halde geri döndüklerinde arabaya girmek, direksiyonu tutmak imkânsız oluyormuş. Dışarıda 100 metre yürümek imkânsız. Önce mideniz bulanıyor sonra baygınlık geçiriyormuşsunuz. Bizzat yaşamış birinden dinledim.

Malum burası çöl üzerine kurulmuş bir şehir. Yağış oranı çok düşük.  Zenginlik olunca bunun da çözümünü bulmuşlar. Kümülüs bulutlarını gördükleri zaman uçaklarla içinde potasyum, magnezyum ve iyot olan tuz kristallerini bulutların içine bırakıyorlar ve yağmur yağmasını sağlıyorlarmış. Yalnız yağmurun kaç gün sonra ve ne kadar yağacağı belirsiz. Bazen Dubai sokaklarını sel bastığı oluyormuş. Dubai Gezi rehberi.

Dubai’ye Vize Var mı?

dubai gezi rehberi 21

Yeni Dubai

Evet Dubai’ye vize var. Ancak shengen vizesinde olduğu gibi bir ön hazırlık yapmanıza gerek yok. Turistik vize için aracı kurum kullanmanız gerekiyor. Bu bir seyahat acentesi olabileceği gibi THY, Emirates, Pegasus ve FlyDubai gibi havayolu firmaları da olabilir. Tek dikkat etmeniz gereken uçuş yapacağınız firma aracılığıyla vizeyi almış olmanız. Vize ücreti 110 Euro.  

Dubai’de Yaşam

-Trafik yoğun. Araba fiyatları vergi olmadığı için oldukça uygun. Benzin fiyatları da ucuz olunca her evde en az iki araba var.

 -Araba kiralamayı düşünüyorsanız kurallara uymanızı tavsiye ederim. Yoksa kiralama ücreti kadar ceza ödeyebilirsiniz. Mesela kırmızı ışıkta geçmek 1000 dirhemden başlıyor. Kazaya sebebiyet verirseniz cezanız 35000 dirheme kadar çıkıyor. Burada yaşayanlar her sene ruhsatlarını yenilerken bu cezaları ödüyorlar.

-Ev fiyatları 1.200.000 dirhemden başlıyor. Daha ucuza alırsanız devlet oturma izni vermiyor. Palmiye Adasında fiyatı 20.000.000 dirhemden başlayan evler var.

-Marinada senelik 110.000 dirheme ev kiralamanız mümkün.

-Geleneksel Dubai evlerinde burj al-riyah denilen bacaya benzer rüzgâr kuleleri var. Klimanın olmadığı dönemlerde hanımlar çarşafları ıslatıp buralara asarlar böylece buralardan eve giren havanın serin olmasını sağlarlarmış. Günümüzde böyle bir ihtiyaç kalmamasına rağmen bazı yeni binalarda da bu geleneği yaşatıyorlar.

Burj al-riyahları fotoğraftaki evlerde görebilirsiniz.

Dubai’de Giyim Kuşam

Avrupa ve Amerika’dan o kadar göçmenin yaşadığı yerde giyim konusuna hiç karışılmıyor. Ancak kapalı alanların klimadan dolayı aşırı soğuk olduğunu unutmamakta fayda var. Bu yüzden yanınızda her zaman ince bir hırka ya da şal olsun.

Dubai’de Güvenlik

Burası oldukça güvenli bir şehir. Çok sıcak aylarda alışverişe gittiklerinde kontağı kapatmadıklarından bahsetmiştim. Bunun gibi evlerini kilitleme gereği de duymuyorlarmış. Nüfusunun %90’ı yabancı olan bir şehirde bu nasıl mümkün diye soruyorsunuz değil mi? Cevap yine sıkı kanunlarda gizli. Hırsızlığı bırak trafikte kavga edip, olay çıkarmanız bile sınır dışı edilme nedeni. Bu nedenle insanlar son derece dikkatli.

Dubai’de Ulaşım

Dubai’de taksi fiyatları uygun sayılır. Taksimetreler 5 dirhemden açılıyor. En kısa mesafe ücreti 12 dirhem. Yani gideceğiniz yer 12 dirhemin altında tutsa bile siz 12 dirhem vermek zorundasınız. Yalnız özellikle alışveriş merkezlerinden çıktığınız da bindiğiniz aracın resmi taksi olduğundan emin olun. Zira Uber benzeri Careem firmasına kayıtlı lüks araçlar da mevcut. Alışveriş merkezlerinde bir anda etrafınızı sarıp sizi bu araçlara yönlendiren kişiler var. Üstelik araçlar taksilerle aynı yerde olduğundan önce anlamıyorsunuz. Taksimetrenin olmadığını fark ettiğinizde ise yola çıkmış oluyorsunuz. Güvenlik açısından bir sıkıntı yok ama iki misli para vermek can sıkıyor. Başıma geldiğini çok belli ettim değil mi? O nedenle araca binerken yanınızdaki arkadaşlarınızla sohbete kısa bir süre ara verip, taksimetre kontrolü yapmakta fayda var.

dubai gezi rehberi 22

Dubai metrosu

Bunun dışında metroyu da kullanabilirsiniz. Buradaki metro yer altından gitmediği için etrafı seyretme şansınız da var.

Metrolarda ilk vagon gold kartlıların bindiği lüks vagon oluyor. Bir de lüks vagonun hemen arkasında sadece kadın ve çocukların binebildiği pembe vagon var. Erkekler yanlışlıkla binerse ceza ödüyor.  

Dubai Gezilecek Yerler – Dubai Gezi Rehberi

Bu şehrin gelirinin büyük büyük kısmını turizmden elde ettiğini söylemiştim. Tarihi ve kültürel bir geçmişi olmadığı için turist çekmek için her şeyin EN-lerini  yapma yoluna gitmişler. En uzun bina, en büyük çerçeve, en büyük alışveriş merkezi vs…

Burj Khalifa

2010 yılında tamamlanan bu bina dünyanın en yüksek gökdelenidir. Yapıldığı yıllarda ekonomik kriz yaşayan Dubai’ye Abu Dabi şeyhi 1.000.000 dolar borç vererek binanın tamamlanmasını sağlıyor. Dubai emiri de bu jeste karşılık binaya Abu Dabi şeyhinin ismini veriyor.

dubai gezi rehberi 15

828 mt. yüksekliğinde ve 163 kattan meydana gelen bu binanın 125. Katına dünyanın en hızlı asansörüyle çıkıp, Dubai’yi kuşbakışı seyredebilirsiniz. Ancak biletinizi internet üzerinden önceden alsanız bile en az yarım saat kuyrukta bekliyorsunuz. Popüler saatler olan günbatımında ise bu süre daha da artıyor. Bilet fiyatları ise oldukça yüksek. 385 dirhem, yaklaşık 100 dolar civarında. Değer mi? Değmez mi? karar sizin.

dubai gezi rehberi 14

Dubai Mall

Burj Khalifa’nın hemen yanında bulunan en büyük ve popüler alışveriş merkezi. İçinde dünya markalarının satıldığı mağazaların dışında, köpekbalıklarının da olduğu dev bir akvaryum var. İsterseniz köpekbalıklarıyla yüzebilirsiniz.

Siz de benim gibi Cheesecake Factory müdavimlerindenseniz çok şanslısınız. Burada yemek yiyebileceğiniz gibi alışveriş sonrası yorgunluk atmak amaçlı kahve eşliğinde bir cheesecake molası verebilirsiniz. Yalnız porsiyonların çok büyük olduğunu hatırlatayım.

Kahve demişken Alison Nelson’s Chocolate Bar var, buz pistinin hemen yanında. Burada da bir Emirati kahvesi içmenizi öneririm. Gerçekten çok lezzetliydi. Yanında hurma da ikram ediyorlar. Sunumunu bakır ibrikte yapıyorlar. Porsiyonu büyük olduğundan 2-3 kişi için bir kahve ısmarlamanız yeterli olur.

Dubai Fountain

Dubai Mall’un arka bahçesi diyebiliriz. Hemen sağ tarafında da Burj Khalifa var. Bunun da bir EN’i olmalı değil mi? Efendim kendileri dünyanın en büyük fıskiyesi diye geçiyor. Suyu 150 metre yüksekliğe kadar fırlatabiliyor. Akşamları 18:00 den sonra her yarım saatte bir bu görsel su şovunu izleyebilirsiniz. Gerçekten keyifli.

Dubai Frame

Yapımı 10 yıl sürdükten sonra 2018 yılında açılışı yapılan bu bina dünyanın en büyük çerçevesi olarak biliniyor. Eski ve yeni Dubai’nin tam ortasında bulunan çerçeve şeklindeki bu binaya giriş ücreti 55 dirhem. 150 metre yüksekliğindeki bu binaya girdiğinizde asansörlere gidene kadar eski Dubai’yi anlatan çeşitli görsellerin içinden geçiyorsunuz.

Asansörle yukarı çıkarken manzara harika. Yukarı çıktığınızda-Eğer yükseklik korkunuz yoksa- cam tabanlı yürüyüş yolunda yürümek de keyifliydi.

Bu binanın eski ve yeni Dubai’nin tam ortasına yapıldığını söylemiştim. Geniş camekânlarla kaplı bu katta bir taraftan eski Dubai’yi kuş bakışı görebiliyorken öbür taraftan da yeni Dubai’yi görebiliyorsunuz. Gerçi eskisi ile yenisi arasında 100 senelik bir fark da yok ama yine de iyi düşünmüşler. Bu katı gezip, manzaranın tadını çıkardıktan sonra aşağı iniyorsunuz. Bu bölümde de gelecek Dubai hakkında ilginç görseller var. Teknolojinin gelecekteki gelişimini içeren bu görseller de oldukça ilginçti. Çıkışta hediyelik eşya alabileceğiniz bir mağaza da mevcut.

Palm Jumeirah (Palmiye Adası)

2001 yılında yapımına başlanan bu ada 2011 yılında bitiriliyor. Adından da anlaşılacağı gibi bu suni ada bir gövde ve 8+8 olmak üzere toplam 16 daldan oluşan bir palmiye görüntüsünde yapılmış. Ada anakaraya bir köprü vasıtasıyla bağlanıyor. Adanın yapımında taş, toprak, kaya gibi doğal materyaller kullanılmış. Etrafına da dağılmasını önlemek amacıyla bir dalgakıran yapmışlar. Yapımında kullanılan kum, taş ile dünyayı iki kez çevreleyen 2,5 metre yüksekliğinde duvar yapılabilirmiş.

Palmiye Adasının en tepe noktası. Karşıda Avrupa ve Ortadoğu’nun en güzel su parkına sahip meşhur Atlantis Otel var.

Bu adanın gövde kısmına girebiliyorsunuz ancak dalları özel mülke girdiği için yasak. Buradaki evlerin kendi plajları var dolayısıyla dudak uçuklatan fiyatlara satılıyorlar. David Beckham’ın da burada evi varmış.

Emirates Mall

2007 yılında geldiğimizde oldukça popüler olan bu alışveriş merkezi, günümüzde popülaritesini Dubai Mall’a kaptırmış. En önemli özelliği içinde suni bir kayak pistinin olması. Sıcak bir yaz günü kayak yapmak isterseniz buraya gelebilirsiniz. Ekipmanları içerde veriyorlar.

Burası için yemek önerim benim favorilerimden olan Chili’s. Burada da porsiyonlar oldukça büyük haberiniz olsun.

Buraya gelmek için metroyu kullanabilirsiniz. Dubai Mall ile arasında yanılmıyorsam 3 durak vardı.

Miracle Garden

Türkçesi mucize bahçe anlamına gelen bu botanik harikası, şehrin 30 km dışında. Dubai Mall’dan taksiyle 60 dirhem gibi bir fiyata gittik. Çölün ortasına yapılan bu bahçe adını sonuna kadar hak ediyor.

Global Village ve Butterfly Garden da buraya yakın. Eğer vaktiniz varsa buraları da ziyaret edebilirsiniz. Programınızı yaparken Global Village’in açılış saatinin 16.00 olduğunu göz önünde bulundurun.

Souk Madinat Jumerah

İçinde küçük bir kapalı çarşının ve restoranların olduğu Burj Al Arab manzaralı yer. Akşam yemeği için tercih edilebilir.

Kapalı çarşısı hem küçük hem de pahalı. Üstelik pazarlık payı da yok. Eğer alışveriş yapmak istiyorsanız Eski Dubai’de bulunan kapalı çarşıyı tercih edin derim.

Dubai’de Yapılacak Şeyler

Çöl Safarisi Turu

Bizim seyahatimiz bir cruise seyahati olduğu için turumuzu gemiden ayarladık. Ama kaldığınız otelden de bu turu ayarlamak mümkün. Şoförünüz sizi bulunduğunuz otelden ya da limandan alıyor. Araçlar genelde 6-7 kişilik. 50 dakikalık bir seyahat sonrası safarinin başlayacağı yere geliyorsunuz.

4

Burada araçların lastikleri kumu daha iyi tutsun diye biraz indiriliyor. Aracınız tura hazırlanırken siz de buradan kefiye denilen eşarp benzeri şeyler alabilirsiniz (Pazarlık yapmayı unutmayın. Yarı parasına almak mümkün.) Yarım saat süren safaride kum tepelerini aşmak oldukça eğlenceliydi.

Safari bitiminde aracınız sizi kamp alanına getiriyor. Burada kısa bir deve turunun yanı sıra, ellerinize Hint kınası yaptırma, nargile içme, zenne ve dansöz şov gibi aktiviteler ücrete dahil.

Alkolsüz içecek ve yemek ikramı da fiyatın içinde. Bunların yanı sıra yöresel kıyafetlerle fotoğraf çektirme ve çölde ATV turunu da ücret karşılığında yapabilirsiniz.

Yorucu ama bir o kadar da keyifli olan bu turu yapmadan dönmeyin derim.

2,5 güne sığdırdığımız Dubai turumuzdan da keyifli anılarla ayrılıyoruz. Bir sonraki rotada görüşmek üzere.

Sağlıcakla kalın …

Yorumlar