CRUİSE SEYAHATİ

MARTİNİK Gezi Rehberi

Cruise ile MARTİNİQUE – MARTİNİK GEZİ REHBERİ

MARTİNİK (MARTİNİQUE) ADASI

Martinik Gezi Rehberi – Seyahatimizin beşinci gününde gemimiz Martinik Adası’nın başkenti Fort de France’a yanaştı. Ziyaretim öncesi yaptığım araştırmalardan pek bilgi edinemediğim ada hakkında yazdığım bu yazı eminim ki çok işinize yarayacak. Öncelikle ada hakkında genel bilgiler vererek başlayalım.

Martinik hakkında kısa kısa…

martinik gezi rehberi 5

-Karayip Denizi’nin en güneyindeki adalardan olan Martinik, Fransa’nın denizaşırı illerinden.

-Fransa adası olduğu için Avrupa Birliği’ne bağlı. Para birimi Euro, resmi dili de Fransızca.

– Adayı 1493’de Kristof Colomb keşfetmiş ancak İspanyollar adaya pek ilgi göstermemiş. 15 Eylül 1635’de Fransızlar burada 150 kişilik koloni kurarak adaya yerleşmiş.

– Fransa’ya bağlı olduğu için daha çok Fransız turist geliyor. O nedenle ada halkının İngilizcesi çok iyi değil. Öyle ki uluslararası araba kiralama şirketlerinde çalışanlarla bile zor anlaşıyorsunuz.

– Ada halkı oldukça tembel ve iş yapma konusunda isteksiz. Aynı zamanda çok da suratsızlar.

– Adanın  başkenti Fort de France’da uluslararası bir havaalanı var.

– Cruise gemilerinin yanaştığı liman da yine başkent Fort de France’da.

– Fort de France’da yapılacak bir şey yok. Ölü bir şehir.

– Eğer adada kısa sürede çok yer görmek istiyorsanız en ekonomik yol kesinlikle araba kiralamak. Trafik, Türkiye’deki gibi sağdan akıyor. Yollar geniş ve rahat.

Martinik’e nasıl gidilir?

Daha önce de söylediğim gibi adada uluslararası bir havaalanı var. Uçuşlar genelde Paris aktarmalı olarak yapılıyor. Günübirlik gezmek isteyenler ise bizim gibi Miami kalkışlı bir cruise ile gelebilir.

Martinik’de araba kiralama.

Martinik Adası oldukça büyük bir ada. Gezip görülecek yerler arasındaki mesafe 30-40 kilometreyi buluyor. Eğer tur almıyorsanız ve kısa sürede birçok yer görmek istiyorsanız, kesinlikle araba kiralamalısınız. Taksi fiyatlarıyla baş edemezsiniz. Uluslararası araba kiralama şirketlerinin çoğu var.

Yalnız hepsinin ofisi havaalanında bulunuyor. Limanda bir şubeleri yok. O nedenle limanda inip, taksi ile havaalanındaki acentalara gitmelisiniz. Gelip sizi limandan almıyorlar. Bir shuttle da koymamışlar. Biz de öyle yaptık.

Taksi ile 25 dakika süren bir yolculukla 30 Euro’ya Avis’in havalimanı yakınındaki acentasına gittik.  Zaten tüm şirketler aynı yerde. Uçakla geliyorsanız ücretsiz shuttle var. Havaalanından yaklaşık 5 dakika sürüyor. Yalnız araba kiralamak için kesinlikle önceden rezervasyon yaptırmalısınız. Yoksa insanların araba kiralamaya niyeti yok. Neden mi? Buyurun anlatıyorum.

Biz gemi limana yanaşmadan 2 saat önce Avis’i arayarak, kiralık araçları olup olmadığını sorduk. Telefondaki yetkili bize olmadığını söyledi. Sonra internet sayfalarına girip baktığımız da müsait araçların olduğunu gördük. Vergileriyle birlikte, yaklaşık 110 Euro’ya bir araç kiraladık. Daha uygun fiyatlı araçlar da var. Biz 4 kişi olduğumuz için büyük araç tercih ettik.

Acentaya gittiğimizde yine araçları olmadığını söylediler. Ancak biz rezervasyonumuz olduğunu söylediğimiz de önce şaşırıp sonra 10 dakika içinde bize aracı temin ettiler. Üstelik tüm acentaların park yeri kiralık araç dolu. Hepsinin rezervasyonlu olduğunu hiç sanmıyorum. Zaten topu topu 6 saatliğine kiralıyoruz. Pes yani. Arkadaşımız Levent kiralama işini hallederken ben diğer firmalara gittim. Hepsi yine araç olmadığını söyledi.

MARTİNİK’DE YAPILACAK ŞEYLER

Jardin de Balata ( Balata Bahçeleri)

martinik gezi rehberi 10

Adada yapılacak şeylere baktığınızda ilk sırada bu bahçeler var. 1982 yılında bahçıvan, peyzaj tasarımcısı ve sair olan Jean-Philippe Thoze, büyükanne ve büyükbabasının evinde çocukluğunun izini sürmek amacıyla burayı tasarlıyor. Onu dünya çapında botanik tasarımcısı yapacak proje de bu sayede doğmuş oluyor.

Bu tipik Creole evinin etrafında inşa edilen bu bahçe, cennetten bir parça gibi. Gezerken gerçekten çok keyif alıyorsunuz. Hele bir de bizim Sırat Köprüsü diye adlandırdığımız bir köprü vardı ki … Oldukça uzun, geçmesi de bir o kadar eğlenceliydi.

martinik gezi rehberi 6

Manzarası ise ŞA-HA-NE. Çıkışında bir de hediyelik eşya mağazası var.

Her gün 09.00-18.00 arası açık. Yalnız en son 16.30 da bahçeye giriş yapabiliyorsunuz. (Kişi başı 15 Euro)

Balata Katedrali ( Sacre-Coeur De Balata )

martinik gezi rehberi 2

Balata bahçelerine giderken yol üzerinde bulunan bu katedrali de görmeden geçmeyin. 1920 lerde bir şapel olarak yapılan bu bina, daha sonra Paris’te bulunan Sacre Coeur kilisesi model alınarak bir katedrale dönüştürülmüş. İçinde önemli din adamlarının mezarları da var. Bu nedenle özellikle Fransızlar için önemi büyük. Bir nevi hac ziyareti gibi buraya geliyorlar. Gittiğimizde otobüslerle ziyarete gelen çok sayıda Fransız vardı.

martinik gezi rehberi 9

Ücretsiz gezebiliyorsunuz. Kıyafet kısıtlaması yok. Biz şortla içeri girdik. Bir sıkıntı olmadı. Fransız turistlerde de şortla gelenler vardı.

La Savane des Esclaves

1600lü yıllarda adada süren köle hayatının canlandırıldığı köle köyü. İçeride kölelerin yaşadığı evler, hayatını tasvir ettiği heykeller ve o dönemde yetiştirilen bitkilerin olduğu bir bahçe var.

martinik gezi rehberi 13

2000 yılında Gilbert Larose tarafından kurulan bu köy, günümüzde adanın en çok ziyaretçi çeken yerlerinden. Gilbert Larose, Arawaklardan köleliğin kaldırıldığı döneme kadar olan Martinique tarihini daha çok insana ulaşması amacıyla çizgi roman haline de getirmiş.

Bazı gün ve saatlerde, geleneksel dans gösterisi, kakao atölyesi gibi aktiviteler oluyor. Programınızı yaparken internet sayfalarını mutlaka ziyaret edin. Adresi aşağıda paylaşıyorum.

www.lasavanedesesclaves.fr

Ben Pazar günü yarım gün açık olduğunu atlamışım. Gittiğimizde kapı duvar görünce çok üzüldüm.

martinik gezi rehberi 1

Gerçi araba kiralama işi epey vaktimizi aldığı için her halükarda yetişme şansımız yokmuş. Kurallara çok uyan bir yapım olsa da çitten atlayarak içeride şöyle bir tur attım.

martinik gezi rehberi 7

Ufak bir video da çektim. Youtube kanalımda paylaştığımda göz atmayı unutmayın.

Çalışma saatleri

Pazar günleri 09.00-13.00 (son giriş 11.30)

Diğer günler: 09.00-18.00 (son giriş 16.30) arası açık.

Yetişkin: 12 Euro …. 12-18 yaş arası: 8 Euro …. 3-12 yaş arası: 5 Euro

Grande anse des Salines (Salines Koyu)

Burada adanın en popüler plajının olduğu söyleniyordu. Biz de ufak bir yüzme molası vermek için buraya gittik. Ancak gittiğimizde hem çok kalabalık olduğunu hem de denizinin çok da cezbedici olmadığını gördük.

martinik gezi rehberi 3

O gün havanın fazla rüzgârlı olmasından herhalde oldukça dalgalı ve bulanıktı. Biz de yüzme planlarımızdan vazgeçip rotayı 10 dakikalık mesafede bulunan Sainte Anne kasabasına çevirdik.

Not: Etrafında ızgara yapan birkaç restoran da var. Eğer denize girmek isterseniz havlunuzu götürmeyi unutmayın.

Sainte-Anne

Adanın en güneyinde bulunan bu kasaba turistler arasında oldukça popüler. Öyle ki Martinik’in mücevheri olarak adlandırılıyor. Adını 1808’de adayı İngilizlere karşı savunan Sainte-Anne komutanından almış. Küçük, şirin bir kilisesi var.

martinik gezi rehberi 14

Biz de hem bu şirin kasabayı gezmek hem de keyifli bir yemek için kalan zamanımızı burada geçirmeye karar verdik. Kasabadaki esnafa nerede yemek yiyelim diye sorduğumuzda bize La Cour Creole’yi tavsiye etti. Restorana gittiğimizde deniz kenarında olmadığını görüp vazgeçtik. O an için manzaralı yerde keyif yapmak, lezzetten daha önemliydi.

Hemen sahilde, kendi plajı da olan bir restorana gittik.

martinik gezi rehberi 4

Masaya oturup menüyü istediğimizde yemek saatinin 19.00 da başlayacağını, sadece içecek servisleri olduğunu söylediler. Biz de iskele üzerinde en keyifli masaya oturup içecek servisini beklerken, Korkut’la Levent La Cour Creole’e gidip paket servis yemek aldı. Biz de böylece hem manzaranın hem de lezzetli yemeklerin tadını çıkardık.

Yorgunluğumuzu bu harika manzara karşısında atarken yavaş yavaş da gemiye dönme vakti yaklaşmıştı. Üstelik daha arabayı teslim edecektik. Oradan ayrılıp havaalanına doğru yola çıktık. Acentaların olduğu yere gidip arabanın teslimatını yaparken bizi havaalanına götürecek shuttle da gelmişti. Hemen binip önce havaalanına oradan da taksi ile limana döndük.

martinik gezi rehberi 12

Limana vardığımızda tüm tezgahların kapandığını görüp son şaşkınlığımızı yaşadık. Çünkü yolcular çoğunlukla gemiye dönüşte alışveriş yapar. Bu nedenle diğer adalarda (İspanyol ve Amerikan adalarında) dönüş vakti limanlar bir festival coşkusuyla yolcuları karşılar. Ama dedim ya bu insanların gerçekten para kazanmak gibi bir dertleri yok.

Bakalım diğer adalarda bizi neler bekliyor…

martinik gezi rehberi 15

Sağlıcakla kalın …

COZUMEL Gezi Rehberi

OCHO RIOS – JAMAİKA Gezi Rehberi

NASSAU – BAHAMALAR Gezi Rehberi

3 Yorum

  1. Levent Öz 12 Mart 2023
  2. Levent Öz 12 Mart 2023
    • . 12 Mart 2023

Yorumlar