İTALYA

TORİNO’da Öğrenci Olmak

Oğlum İtalya’da okumaya karar verdiğinde, yurtdışında eğitim ile ilgili birçok firma ile görüştüm. Ancak İtalya konusunda yeterli bilgiye sahip çok firma olmadığını gördüm. Çocuğunu İtalya’da okutmak isteyen benim gibi veliler için bu yazıda tecrübelerimi paylaşmak istedim. Umarım sizlere bir faydam olur. torinoda öğrenci olmak

İTALYA’DA ÜNİVERSİTE SINAVLARI NASIL OLUYOR?

Öncelikle şunu söyleyeyim, bu sınav işi biraz karışık. Mesela mühendislik okumak isteyen bir öğrencinin gitmek istediği üniversitenin sınavlarına girmesi gerekirken, tıp okumak isteyen bir öğrenci, devletin ülke çapında yaptığı genel sınava girmek zorunda. Yani Türkiye’de olduğu gibi tek bir sınav yok. O nedenle tercih edeceğiniz bölümün sınav şartlarını iyi araştırmanız gerekir.

BAŞVURU SÜRECİNDE YAŞADIKLARIMIZ

Oğlum İtalyan Lisesinde okuduğu için ön bilgilendirme konusunda okulumuzun katkısı büyük.

Oğlumun tek tercihi vardı. O da Politecnico di Torino’da endüstri mühendisliği okumak. Okulun internet sayfasından sınav tarihi, sınavın içeriği ve yeterlilik puanları hakkında bilgilere ulaştık. torinoda öğrenci olmak

POLİTECNİCO Dİ TORİNO’NUN MÜHENDİSLİK SINAVI

politecnico di torino 2

Okul yılda 4-5 sınav düzenliyor. İlk girdiğiniz sınavdan aldığınız puanı beğenmezseniz ikincisine girebiliyorsunuz. Ancak bu durumda ilk aldığınız puan siliniyor.

Sınavlar, sınav salonlarında, öğretmen gözetiminde ve online olarak yapılıyor. Soruyu kâğıtta görmeye alışık öğrenciler için bu biraz zaman kaybına yol açabiliyor. Yanınızda kalem, kağıt, silgi ve su götürmeyi unutmayın.

Soru havuzundan herkese farklı sorular geliyor. Öğrencileri en zorlayıcı sorular fizikten geliyor.

Sınavdan aldığınız puan, sınav bitiminde anında ekranınızda yazıyor. Baraj puanını geçtiğiniz takdirde tekrar sınava girmenize gerek yok

Baraj puanı 100 üzerinden 30 ila 50 arasında değişiklik gösterebiliyor. Tabii bunlar İtalyanca eğitim alacaklar için. İngilizce eğitimde durum nasıl bilemiyorum. Talep daha fazla olacağından farklılık gösterebilir.

Dediğim gibi tek tercihimiz vardı ama sonradan bir pişmanlık olmasın, okulu ve şehri yakından tanıyalım diye ocak ayında biz doğruca Torino’ya gittik. torinoda öğrenci olmak

Torino’ya ulaşım ve Torino Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Torino üniversite

Hem şehri, hem de okulu tanıma fırsatı bulduğumuz bu gezi bize çok faydalı oldu. Her şeyden önce şehrin kış aylarında ne kadar soğuk olduğunu gördük.       

Okulun öğrenci işlerine aklımıza takılanları sorduk, sınav için test kitapları aldık.

Dönüşümüz Milano üzerinden olacağı için bir gece de burada kaldık. Oğlumun kararı çok net olsa da ben Politecnico di Milano’yu da görmesini istiyordum. Polimi’yi de gezdik ama kararımızda bir değişiklik olmadı.

NEDEN MİLANO DEĞİL DE TORİNO

Her şeyden önce Torino, Milano gibi kozmopolit değil. Bu da bizim gözümüzde şehri daha güvenli yapıyor.

Milano kadar turistik olmadığı için Torino’da yaşam daha ucuz. Bu durum restoranlardan ev kiralarına kadar yansıyor.

Milano’da sanat üzerine birçok yüksek okul ve enstitü de olduğu için öğrenci nüfusu çok fazla ve yurtlarda yer bulmak imkânsız. Dolayısıyla ev kiralamak zorundasınız. Şehri tanımayan ve yeni gelmiş bir öğrenci için bu durum zorlayıcı olabilir. Oysaki Torino’da böyle bir sıkıntı yok. Son derece temiz ve kapasitesi yüksek yurtlar var( Yurtlarla ilgili detaylar birazdan).

Ancak okulların uluslararası sıralamalardaki yerlerine önem veren biriyseniz Polimi, Polito’ya göre daha yukarıda söyleyeyim.

TORİNO’DA YURTLAR ve EV KİRALARI

İlk sene şehre alışma ve sosyalleşme açısından oğlumun yurtta kalmasının daha iyi olacağını düşündük. Sınav için gittiğimizde yurt araştırmalarına da başladık. Öncelikle orada öğrenci olan ve oğlum gibi İtalyan Lisesinden mezun öğrencilerle iletişime geçtik. Bize iki yurt önerdiler.

Bunlardan ilki Lingotto Bölgesinde bulunan Camplus Lingotto.

torino öğrenci 5

İçinde sinemanın da olduğu bir alışveriş merkezinin üst katında bulunan bu yurtta, odalar 3 kişilik ve tek banyolu. Her gün 3-4 çeşit yemeğin açık büfe olarak sunulduğu bir restoranı mevcut. Bunun dışında, bulunduğu alışveriş merkezinde de çok sayıda restoran var.

italya öğrenci 5

Gittiğinizde kalabileceğiniz bir otele de sahip olan bu yurt, metro istasyonuna da yakın. ( Booking.com )

Diğeri mühendislik fakültesine daha yakın olan (yürüyerek yarım saat) ve dolayısıyla öğrencilerin çoğunun tercih ettiği Campus Sanpaolo.

torino öğrenci 4

Kampüs içinde, gittiğinizde kalabileceğiniz bir de otel ( Booking.com ) bulunduran bu yurtta birçok farklı tipte oda mevcut. Biz özel banyolu iki oda, ortak mutfak ve salonu olan iki kişilik odayı tercih edip ön kaydımızı yaptırdık. İstediğimiz oldu ama oda arkadaşının aynı temizlik anlayışına sahip olması önemli. Malum aynı salon, mutfak ve buzdolabını kullanıyorsunuz. Bu konuda biraz sıkıntı yaşadık. Bir akşam oda arkadaşının mutfakta ağzı kapalı olarak bıraktığı günlük süt patlamış mesela. Kim bilir kaç gündür orada duruyordu. Ya da buzdolabında unutulan ve evrim geçirmek zorunda kalan yiyecekler söz konusu olabiliyor.

İkinci dönemin sonlarına doğru ev tutmaya karar verdik.

Hem böylece biz de istediğimiz zaman gelip, istediğimiz kadar kalabilecektik. Torino’da İtalya’nın tüm şehirleri gibi tarihi bir şehir olduğu için evler eski. Ancak bizim yurdun olduğu Sanpaolo bölgesi yeni yerleşim bölgesi olduğu için, binalar daha bakımlı. Üstelik okula da yürüme mesafesinde. Araba almayı düşünürseniz park problemi de yok. Tüm bunların dışında bence en büyük avantajlarından biri de yurdun hemen karşısında bulunan BENNET market. Her türlü ihtiyacınızı karşılayan bu market gerçekten çok büyük avantaj. Bölgede yürüyüş ve koşunuzu yapabileceğiniz, içinde sincapların gezdiği güzel bir de park var.

Bu bölgede 1+1 evlerin kirası, 500-700 Euro civarında. Evler genellikle eşyalı olarak kiraya veriliyor. Eksik gördüğünüz şeyleri siz tamamlıyorsunuz. Biz kahve diyarı bu ülkede çaydanlık bulamadığımız için, benim Türkiye’den çay makinesi getirmişliğim vardır mesela. Televizyonumuzu da biz daha yurttayken almıştık. torinoda öğrenci olmak

POLİTECNİCO Di TORİNO torinoda öğrenci olmak

İtalya’nın en eski teknik üniversitesi olup dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasındadır.

politecnico di torino 1

Mühendislik ve mimarlık alanında eğitim vermektedir. Her iki fakültenin kampüsleri farklı yerlerde.

Avrupa’daki tüm üniversiteler gibi 3 yıl lisans 2 yıl yüksek lisans olarak eğitim veriyor. 3 yıl okuyup devam etmezseniz, diplomanın denkliği Türkiye’de yok. Yüksek lisans eğitimini Avrupa’da farklı ülkelerde de tamamlayabilirsiniz ama kredi sayısındaki eksiklikten dolayı Türkiye’de yapamazsınız. Denklik problemi de bundan kaynaklanıyor zaten.

Okulda her sene 5-6 ders görüyorsunuz. Buna rağmen dersleri vermek Türkiye’deki üniversitelere göre daha zor. Çünkü burada vize olayı yok. Sadece 2 ya da 3 aşamalı final sınavı var. Tek sınav olduğu için de tüm konuları kapsıyor. Bazı dersler için öncelikle bir test sınavı yapılıyor. Bu sınavı verdiğiniz takdirde 3-4 gün sonra yapılan yazılı sınava girmeye hak kazanıyorsunuz. Çok nadir de olsa öğretmen sözlü sınav da yapabiliyor. Tüm sınavların geçme notu 30 üzerinden 18’dir. Çan eğrisi sistemi falan yok yani.

Her sene vermeniz gereken bir kredi var. Bunu veremediğiniz takdirde son sınıfta da olsanız gözünüzün yaşına bakmadan okuldan atılıyorsunuz. Yani düzenli ve sistemli çalışan biri değilseniz burası size göre değil.

OKUL ÜCRETLERİ

Burası devlet üniversitesi olduğu için ücretsiz. Sadece okulun harç parasını yatırıyorsunuz. Normalde 2900 Euro olan bu ücret, sizin ekonomik durumunuza göre 100 Euro’ya kadar düşebiliyor. Kur farkından dolayı geliriniz Euro bazında düşük göründüğünden, bu ücret Türk öğrencilerde epey iniyor.

Benim aklıma gelenler şimdilik bunlar. Aklınıza takılan diğer konularda da instagram üzerinden DM atabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. O zaman şimdilik arrivederci.

2 Yorum

  1. Melek 31 Mayıs 2020
    • . 31 Mayıs 2020

Yorumlar